понеділок, 27 листопада 2017 р.

Про заробітну плату логопеду


У дитячому навчальному закладі є посада логопеда, але логопедична пункт не створений. Чи має право такий логопед право на підвищення посадового окладу у розмірі від 15 до 25 %? Питання виникло через те, що у п. 4 додатку № 5 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, серед переліку спеціальних закладів (з особливим режимом), робота в яких дає право на вказане підвищення посадового окладу, вказано саме логопедичні пункти.
Відповідно до пункту 3 розділу III. Спеціальні та комбіновані дошкільні навчальні заклади Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 4.11.2010 р. № 1055 «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів», для дітей з порушеннями мови вводиться по 1 штатній одиниці учителя-логопеда на кожну таку групу.
Відповідно до підпункту «в» пункту 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102,ставки заробітної плати учителів-логопедів у дошкільних навчальних закладах виплачуються за 20 годин викладацької роботи на тиждень.
Стосовно підвищеної оплати за роботу в спеціальних групах, то відповідно до підпункту «в» пункту 28  Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, ставки заробітної плати педагогічним працівникам в дитячих дошкільних закладах (групах) для дітей і підлітків, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку або потребують тривалого лікування, підвищуються на 20 відсотків.
Відповідно до підпункту «д» пункту 24 Інструкції № 102 ставка заробітної плати учителя-логопеда, який має педагогічне звання «старший учитель», підвищується на 10%.
Статтею 61 Закону України «Про освіту» від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII педагогічним працівникам передбачено встановлення щомісячно надбавки за вислугу років у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки – 10 %, понад 10 років – 20 %, понад 20 років – 30 %.
З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників Кабінет Міністрів України постановою від 23 березня 2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» запровадив з 1 вересня 2011 р. надбавки в граничному розмірі 20 % усім категоріям педагогічних працівників, зокрема учителям-логопедам.
Додаток № 5 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти № 102 застосовується при підвищенні посадових окладів лише тих працівників закладів освіти, що зазначені у пункті 31 цієї Інструкції, а саме працівників з числа адміністративно-господарського, обслуговуючого та навчально-допоміжного персоналу (крім помічників вихователя), які за характером роботи безпосередньо спілкуються з учнями, вихованцями спеціальних (з особливим режимом) закладів, а також класів (груп) спеціального призначення, організованих у закладах загального типу.

Немає коментарів:

Дописати коментар