середу, 23 квітня 2014 р.

Про розмір надбавки педагогічним працівникам 
усіх типів  навчальних закладів та установ освіти

   ЦК Профспілки працівників освіти і науки України повідомляє, що незважаючи на вжиті виборними органами Профспілки усіх рівнів заходи, Кабінет Міністрів України постановою від 25 березня 2014 р. № 88 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373» вніс зміни до редакції пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування», а саме в абзаці першому слова «в розмірі» замінено словами «у граничному розмірі». Цей пункт доповнено новою нормою про встановлення розміру надбавки керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці.
    Таким чином розмір надбавки педагогічним працівникам усіх типів навчальних закладів та установ освіти, що визначався у фіксованому розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати),  згідно з цими змінами встановлюється у граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), тобто може коливатися, не перевищуючи 20 відсотків.
   Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.
   При цьому привертаємо увагу, що відповідно до пункту 5 Указу Президента України від 10 червня 1997 року № 503/97 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, які визначають права і обов'язки громадян, набирають чинності не раніше дня їх оприлюднення в офіційних друкованих виданнях.
   Відповідно до пункту 1 Указу Офіційними друкованими виданнями для опублікування актів Кабінету Міністрів України є «Офіційний вісник України» та газета «Урядовий кур'єр».
   Згідно з пунктом 2 Указу нормативно-правові акти, опубліковані в інших друкованих виданнях, мають інформаційний характер і не можуть бути використані для офіційного застосування.
   Згідно зі статтею 58 Конституції України нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
   Відповідно до статті 247 Кодексу законів про працю України та статті 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» вирішення питань оплати праці, розмірів надбавок в установі, організації здійснюється власником або уповноваженим ним органом разом з виборним органом первинної профспілкової організації.
   У зв’язку з цим просимо забезпечити контроль за дотриманням трудових прав педагогічних працівників стосовно встановлення їм надбавки у розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) та граничного розміру 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 88 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373»  та дати прийняття педагогічних працівників на роботу.


Голова Профспілки                                                                                Г.Ф.Труханов

Немає коментарів:

Дописати коментар